Innalillah.. Al-Fatihah.. Chef Terkenal Tanah Air Maut Di Tembak.. Hilang Lagi Kita Insan Tanah Air.. Semoga Ditempatkan Dikalangan Orang Beriman.. Takziah Keluarga Mangsa

Innalillah.. Al-Fatihah.. Chef Terkenal Tanah Air Maut Di Tembak.. Hilang Lagi Kita Insan Tanah Air.. Semoga Ditempatkan Dikalangan Orang Beriman.. Takziah Keluarga Mangsa

Innalillah.. Al-Fatihah.. Chef Terkenal Tanah Air Maut Di Tembak.. Hilang Lagi Kita Insan Tanah Air.. Semoga Ditempatkan Dikalangan Orang Beriman.. Takziah Keluarga Mangsa

Tak Bai : Seorang Chef yang popular di Kelantan khas nya di Kota Bharu dan Tumpat maut di Tak Bai Thailand akibat terkena tembakan sesat malam tadi.

Loading...

Mangsa yang kenali dengan nama Wan Rusharil Bin Wan Mohd Zain atau lebih dikenali dengan nama Zain Hussin maut ditempat kejadian akibat parah terkena tembakan.

Ketua polis Daerah Takbai Pol.Kol.Phacharapon Na Nakorn berkata beberapa orang lelaki yang lengkap dengan senjata api menaiki sebuah pickup pacuan empat roda melepaskan tembakan ke atas pegawai polis di pusat pemeriksaan di Kg Cek He Takbai.

Loading...

Kejadian berlaku pada jam 9.30 malam Kata polis Chef Zin menaiki motosikal apabila sampai di tempat kejadian polis membuat pemeriksaan motosikal mangsa.

Tambah polis ketika polis memasuki kawasan kejadian untuk memberi bantuan sebutir bom yang di letak tepi jalan meletup satu kilometer dengan tempat kejadian tembakan.

Sasaran awal penembak tersebut pada pihak Polis yang bertugas di pusat pemeriksaan namun arwah terkena tembakan itu.

Chef Zain yang sebelum ini pernah berkhidmat di Restoran Kapal Terbang Lundang Kota Bharu sebelum berhenti dan berkhidmat di Restoren Ibu Ku yang terkenal dengan Char Kuey Tiaw.

Arwah berasal dari Kampung Genting Tumpat Kelantan, pihak keluarga arwah kini sedang membawa pulang jenazah mangsa untuk disemadikan. Al fatihah

Sumber : supermario16

YDP Agong Terkenal Dengan Sifat Zuhud. Hasil Kajian Ahli Akademik Brunei, Rupanya YDP Agong Kita Berasal dari Keturunan ke-35 Nabi Muhammad SAW

YDP Agong yang baru ditabalkan iaitu Sultan Muhammad V adalah keturunan 35 keluarga Nabi Muhammad SAW. Demikian menurut satu kajian yang dibuat oleh seorang ahli akademik dari Brunei pada Oktober 2013.

Berdasarkan sumber dari alamviral.com kajian bergambar itu dipaparkan dalam penerbitan Jamrahtul Publication.

Turut tersenarai dalam senarai ahlul bait itu termasuklah Sultan Brunei, Raja Jordan, Raja Perlis, Sultan Kedah, Sultan Terengganu dan beberapa lagi orang kenamaan di Malaysia.

Kajian ini belum dibuktikan kesahihannya namun ianya cukup untuk membuka mata umat Islam bahawa institusi beraja Melayu yang ada di Malaysia mempunyai susur galur keturunan yang mulia.

Dipercayai Saiyid Hussein Jamadil Kubra dari keturunan Saiyid Al Alawiyah (bertemu hingga Saidina Hussein, cucu Rasullullah SAW), telah sampai ke Kelantan pada 1349 Masihi bersama adiknya Saiyid Thana’uddin atau Sheikh Saman (anak murid kepada Ibnu Hajar).

Sepanjang misinya, Saiyid Hussein sempat mengahwini tiga puteri Diraja Empayar Chermin (Kelantan Purba) yang sewaktu itu ibu kotanya bernama Jiddah atau dikenali sebagai Danau Tok Uban.

Di sinilah bermula segalanya pada zaman dahulu. Anak Saiyid Hussein Maulana Malik Ibrahim (Sunan Gresik) merupakan pelopor dan ketua Wali Songo. Maulana Ibrahim adalah anak kepada Puteri Linang Cahaya (Cik Siti Wan Kembang).

Salah seorang anak Saiyid Hussein ini dihantar ke Brunei untuk berdakwah dan akhirnya diangkat menjadi Sultan di Brunei dengan nama gelaran Sultan Berkat.

Begitulah indahnya bumi bertuah Malaysia dan Nusantara ini. Allah SWT muliakan keturunan Nabi Muhammad SAW untuk menjadi khalifah di bumi ini. Bersyukurlah kita sebagai orang Melayu dan orang Islam.

Kita menikmati hidup aman dan damai di negara ini kerana semuanya adalah dari Allah SWT. Ada asbabnya mengapa Malaysia ini sentiasa aman dan makmur dan berada dalam keadaan stabil. Semuanya untuk menjaga agama Allah SWT.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar!

Sumber: kitacerita.com

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *