10 Trick Fesyen Bagi Lelaki Yang Berkulit Gelap

10 Trick Fesyen Bagi Lelaki Yang Berkulit Gelap! Tips Dari Pakar Fesyen…

Berdasarkan kajian, 75 peratus wanita di Malaysia lebih menyukai lelaki yang berkulit gelap berbanding yang berkulit cerah. Jadi tidak hairanlah sebelum ini Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin mendapat jolokan “Tall, Dark & Handsome”.
Namun begitu lelaki berkulit gelap ini punya masalah juga dalam berfesyen sebabnya lelaki yang lahir gelap ini agak susah memilih pakaian berbanding si putih kerana kondisi warna yang tidak sama. Oleh itu kami dapatkan 10 cara berfesyen bagi lelaki berkulit gelap.
Jika anda pandai bermain dengan warna dan berani, pasti anda dapat “tackle” pandangan mata wanita.

1. Elakkan Baju Bewarna Putih
Warna putih akan terlalu nampak kontranya. Untuk itu elakkan menggunakan baju bewarna putih tetapi pilih warna yang neutral seperti krim atau kemeja bewarna merah muda.

Loading...

2. Pilih T-shirt Bewarna Hitam
Anda harus menggunakan tshirt bewarna hitam jika kulit anda bewarna gelap. Warna yang cerah terlalu menonjol sedangkan warna coklat boleh dilihat sama dengan warna kulit. Bahkan jika anda menggunakan sneaker gunakan tshirt bewarna hitam untuk tampak lebih menawan.

3. Warna Terang
Jika anda menggunakan warna terang secara tidak langsung pandangan orang kepada baju dan kesesuaian badan nampak lebih baik.

4. Seluar Khaki
Jika anda mengenakan seluar khaki coklat pastikan kalau warnanya tidak lebih terang dari warna kulit anda. Warna yang cerah akan terlihat kontras dengan warna kulit anda. Jika anda mengenakan gelap maka akan kelihatan kelam. Jika anda tidak suka mengenakan seluar khaki boleh gunakan seluar berbentuk pastel dengan warna terang.

Loading...

5. Warna-warna Meriah

Warna jingga, merah atau kuning dapat dilihat cantik pada kulit gelap anda. Semakin gelap kulit anda maka semakin terang kemeja yang boleh anda gunakan. Warna merah muda juga terlihat baik.

6. Warna Utama
Tidak hanya warna-warna terang yang sepadan dengan kulit anda, kebanyakan warna utama boleh dipadankan dengan warna kulit anda. Tetapi hindari warna biru tua dan hijau, itu dapat menenggelamkan warna kulit anda.

7. Jam Tangan
Setiap lelaki biasanya memiliki jam tangan. Sebaiknya anda memilih jam tangan bewarna perak, emas cerah, atau platinum. Jam tangan kulit tidak akan terlihat lebih baik dibandingkan jika anda menggunakan jam tangan metal. Dalam kes seperti ini pilihlah warna cerah pada permukaan jam tangan anda.

8.Warna-warna Yang Harus Dihindari
Anda harus menghindari beberapa warna seperti coklat tua, hitam, pirus, magenta, dan hijau daun. Warna-warna gelap dan dingin seperti ini akan masuk dengan warna kulit anda. Jika anda harus mengenakan pakaian, usahakan untuk menggunakan warna yang lebih terang. Jika anda harus mengenakan pakaian hitam sekali dengan menggunakan kemeja berwarna terang.

9. Kacamata Hitam

Sebaiknya anda mengenakan kacamata yang berwarna terang atau reflektif. Kacamata berwarna hitam akan terlihat kurang menarik kerana terlihat menyatu dengan warna kulit anda. Kacamata reflektif dapat menonjolkan wajah anda sehingga dapat melengkapi warna gelap anda.

10.Topi
Jika Anda mengenakan topi, kecerahan adalah kuncinya. Pastikan topi anda tidak musnah dengan keseluruhan penampilan anda. Jangan gunakan topi berwarna coklat tua atau hitam. Topi merah dapat menjadi pilihan yang baik untuk melengkapi kulit gelap anda.

sumber maskulin

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *